Veilig naar een schoon strand

De stranden van Zeeland behoren al jaren tot de schoonste van Nederland. Veel stranden in Zeeland hebben strandbewaking en allerlei handige voorzieningen om ervoor te zorgen dat je veilig van zon, zee en strand kunt genieten. Dat, gecombineerd met onderstaande veiligheidstips, vormt een prima basis voor een zorgeloos dagje strand. 

Zwemwaterkwaliteit in Zeeland

Op 55 plaatsen in Zeeland wordt de kwaliteit van het zwemwater gecontroleerd. Dit zijn de officiële zwemplaatsen van Provincie Zeeland. Op de website van de Provincie Zeeland kunt u alles lezen over de zwemkwaliteit in Zeeland

Schoonste strand

Schone stranden

Alle Zeeuwse stranden hebben een strandbeheerder die de stranden beheert en exploiteert. Dit is ofwel de gemeente waar het strand onder valt ofwel een uitvoeringsinstantie die in opdracht van de gemeente werkt. Alle faciliteiten op het strand zijn eigendom van de strandbeheerder die deze ook goed onderhoud en de gemeentes dragen zorg voor het bijhouden van duinovergangen. Strandwachten zorgen ervoor dat de stranden worden schoongemaakt. Mede door dit schoonmaakbeleid zijn er in Zeeland heel veel stranden met het kwaliteitskeurmerk van de Blauwe Vlag. Daarnaast heeft de toekenning van de blauwe vlag te maken met het hoge serviceniveau. Wist je dat sommige stranddouches zelfs zijn voorzien van een legionellafilter?

Genietende kinderen op het strand van Groede

Veiligheidstip 1: kinderen

Meerdere badstranden hebben oriëntatiepalen. Bovenop deze palen staan grappige dierenfiguren of striphelden. Een gemakkelijk herkenningspunt voor kinderen. Na een uurtje zwemmen vinden ze moeiteloos de weg terug naar hun handdoek. Bij een aantal strandposten kun je bovendien een armbandje afhalen. Hierop noteer je je familienaam en je telefoonnummer en vervolgens doe je het armbandje bij je kind om.

Veiligheidsvlaggen

Veiligheidstip 2: vlaggen

Bij strandwachtposten hangen gekleurde vlaggen die aangeven of het veilig is om te zwemmen. Groen: zwemmen toegestaan; geel: gevaarlijk zwemmen en gevaarlijk voor drijfvoorwerpen zoals luchtbedden en grote speelgoedbeesten; rood: zwemmen verboden; rood met een blauw vlak in het midden: verbod op drijfvoorwerpen; wit met een blauw vraagteken: kind vermist of gevonden; blauwe vlag: Europees kenmerk voor schone en veilige stranden.