Zeeuwse specialiteiten

Je proeft de hele dag zout op je tong aan de Zeeuwse kust. Een goed idee om dat ´s avonds voort te zetten bij een heerlijk diner met Zeeuwse zilte zaligheden 

Boterzachte mosselen 
Boterzachte mosselenMosselen zijn het lekkerst wanneer de R in de maand zit. Een mosselmaaltijd is heerlijk simpel. Een pan vol dampend zwart goud waarbij de mosselen boterzacht zijn gekookt in een beetje bier of wijn met groente is het lekkerst. Ze smelten op je tong! Je kunt overal in Zeeland mosselen eten en er zijn ook mosseldorpen met specialistische restaurants zoals Bruinisse, Yerseke en Philippine.

De Oosterscheldekreeft, uniek van smaak
Zeeland heeft zijn eigen kreeftensoort die nergens anders ter wereld voorkomt: de Oosterscheldekreeft. Deze heeft een fijnere en zachtere smaak dan andere kreeften.Oosterscheldekreeft Je kunt de betere Zeeuwse restaurants herkennen aan het feit dat ze Oosterscheldekreeften op het menu hebben staan. De Oosterscheldekreeft smaakt heerlijk in een bisque, maar ook gekookt met een beetje zeekraal on the side is hij niet te versmaden. 

Zilt en fris: Oesters
De Zeeuwse oester is verrukkelijk zilt en fris van smaak. Het lekkerst zijn ze met een sap van een vers uitgeknepen citroen. Een heerlijke pure mix van zilt en zoet. Je kunt oesters eten in de betere Zeeuwse restaurants waaronder de mosselrestaurants in de mosseldorpen Bruinisse, Yerseke en Philippine.

Heerlijk met krentenbrood: Kreukels
KreukelsKreukels (alikruiken) zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbruin dekseltje. Doordat ze het liefst op moeilijke plekjes gaan zitten (o.a. op golfbrekers en steenglooiingen) worden ze met de hand geraapt. Traditioneel eten de Zeeuwen kreukels met krentenbrood. Zilt en zoet tegelijk . Heerlijk!

Heerlijk knapperig en zilt: Zeekraal en lamsoor
Deze verrukkelijke zilte groenten staan in veel Zeeuwse restaurants op het menu. Ze zijn heerlijk bij kreeft- en visgerechten. Zeekraal is een zoutminnende plant die van flink zout water houdt. Lamsoor is een plant die zout water goed verdraagt, Zeekraal en lamsoormaar er niet per se van houdt. Zeekraal smaakt van deze twee groentes dan ook het zoutst. Beide groentes zijn het lekkerst wanneer ze kort zijn geblancheerd of gewokt. Knapperig, zilt en puur: je proeft Zeeland wanneer je deze groentes eet.