Vuurtorens in Zeeland

Vuurtorens zijn herkenningspunten voor schepen. Door de lichten van de torens zien schippers dat de kust in de buurt is en vuurtorens voorkomen dus zo dat schepen aan de grond lopen. Zeeland heeft een groot aantal vuurtorens want niet alleen heeft Zeeland heel veel kust, er zitten, zeker voor de diepliggende schepen van de beroepsvaart, ook heel veel verraderlijk ondiepe stukken bij. Veel van de vuurtorens staan er al erg lang en ze hebben dan ook allemaal een andere historische bouwstijl. 

Vuurtoren van Goedereede
Is het een kerk- of een vuurtoren? Alles wijst op het eerste. Er staat een kerk naast de toren van Goedereede en de zee ligt een flink eind weg. Maar toch… ook als kerktoren klopt er iets niet. De toren begon zijn leven in 1512 als onderdeel van een kathedraal. Toen die instortte, werd er een kleine kerk los van de toren gebouwd. Daarom lijkt de toren met zijn 39,5 meter veel te hoog. Goedereede had ooit een haven die te bereiken was vanaf zee, maar toen de aanvaarroute dichtslibde, besloot men het puntdak van de kerktoren te slopen en de toren als vuurtoren in gebruik te nemen. Hij heeft als vuurtoren dienst gedaan van 1833 tot 1912. De toren en de kerk zijn dagelijks te bezoeken van juni tot medio september van 14.00 tot 16.30 uur, behalve op zondag.

Lichtsignalen
Als het licht van elke vuurtoren hetzelfde was, zou je in het donker slecht kunnen zien of je aan de monding van de Ooster- of Westerschelde lag. Daarom heeft elke toren zijn eigen soort licht. De een heeft een flikkerlicht (heel snel aan en uit), de ander een rustiger schitterlicht. Je kunt door rustig mee te tellen zien bij welke toren je je bevindt. 

Goedkope vuurtoren bij Burgh-Haamstede
Het is alweer even geleden dat je nog met guldens kon betalen, maar wie weet ken je vuurtoren het Westerlicht van Burgh-Haamstede daar nog wel van. De toren sierde het vrolijk gekleurde paars-rode biljet van 250 gulden (ruim 100 euro) ontworpen door grafisch kunstenaar Ootje Oxenaar. Zijn originele plan om het Rietveldhuis op het biljet te zetten werd afgewezen. Te veel steden met andere bijzondere bouwwerken zouden zich gepasseerd voelen. Dus koos hij een prachtig gebouw van een totaal andere orde. En zeg nou zelf, dik honderd euro voor dit gebouw van 53 meter hoog met mooie rode en witte banen is toch een koopje?

Vuurtoren van Westkapelle
Ook het Zuiderhoofd, de vuurtoren van Westkapelle begon haar leven als kerktoren. Alleen is er hier door verwoestingen in de Tachtigjarige Oorlog niks meer van de bijbehorende kerk te zien. Begin 1800 werd de 57 meter hoge toren omgebouwd tot vuurtoren. De toren biedt een magnifiek uitzicht over Walcheren, de Westerschelde en de Noordzee. Voor je dat ziet, moet je wel even 207 treden beklimmen.

Kunsttoren
Het Zuiderhoofd is wereldberoemd. Mondriaan maakte er verschillende studies en schilderijen van. Het zijn belangrijke werken want bij deze vuurtoren schilderde hij voor het eerst kleuren zoals hij ze waarnam en niet zoals ze in werkelijkheid waren. De toren is in het echt mooi versleten bruin, maar in de versies van Mondriaan knallen de rood- en paarstinten je in streep- of stipvorm tegemoet.

Lichten
De lichten van vuurtorens moeten ver kunnen schijnen. Door het plaatsen van spiegels en lenzen wordt de reikwijdte van de lichtbundels flink vergroot. Het licht van het Zuiderhoofd in Westkapelle kun je op 36 kilometer afstand zien. Het licht van deze vuurtoren is even fel als dat van 2,6 miljoen kaarsen.

Gietijzeren vuurtoren van Breskens
Vuurtoren Nieuwe Sluis bij Breskens is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. De toren van 28,5 meter werd opgeleverd in 1867. Sinds 2011 is de toren niet meer in gebruik. De toren heeft nu opvallende zwart-witte banden maar is ook geel geweest en tijdens de tweede Wereldoorlog was hij in camouflagekleuren geschilderd.

Dit helpt schepen ook bij de navigatie
Overal op de Zeeuwse vaarwegen zie je groene en rode boeien en vanuit de Vlissingse binnenhaven zie je regelmatig loodsboten uitvaren. Omdat de Westerschelde lastig vaarwater is, is een loods aan boord verplicht voor de beroepsvaart. Wil je meer weten over hoe het eraan toe gaat op de Westerschelde, bezoek dan het muZEEum .