Strijd tegen water

Op 1 februari 1953 brak het water op veel plaatsen in Zeeland door de dijken. Honderden mensen en dieren kwamen om in het ijskoude water. Nederland was geschokt door een ramp van dergelijk formaat. Daarom werden de Deltawerken opgezet waarbij nieuwe kustverdedigingswerken werden aangelegd en bestaande dijken werden opgehoogd.

Watersnoodmuseum
WatersnoodmuseumVier caissons die werden gebruikt om gaten in de dijk te dichten, herbergen het indrukwekkende Watersnoodmuseum. Met ooggetuigenverslagen en allerlei attributen uit de vroege jaren ’50 wordt aanschouwelijk gemaakt wat er net voor, tijdens en na de ramp allemaal gebeurde. 

Oosterscheldekering 
Oosterscheldekering  De Oosterscheldekering is drie kilometer lang en bestaat uit 65 gigantische betonnen pijlers met daartussen schuiven die alleen dicht gaan bij extreem hoge waterstanden en/of extreem harde wind. Oorspronkelijk zou de Oosterscheldekering gewoon een dam worden, maar voortschrijdend milieu-inzicht deed bestuurders beseffen dat daarmee een uniek natuurgebied verloren zou gaan. 

Neeltje Jans
Neeltje Jans Middenin het dammencomplex van de Oosterscheldekering ligt werkeiland Neeltje Jans. Vanuit hier werd de Stormvloedkering opgebouwd. Nu is het een prachtig natuurgebied met strand en duinen en je hebt er een schitterend uitzicht op de kering. Je kunt hier heerlijk kitesurfen. ZeehondenOok vind je hier Deltapark Neeltje Jans. Dit attractiepark heeft een expo over de aanleg van de Deltawerken en je kunt er een kijkje nemen binnen een van de pijlers van de Oosterscheldekering. Daarnaast kunnen de kinderen er heerlijk spelen met water of genieten van zeehondenshows. 

wandklimmenEen van de pijlers die werd gebouwd voor de Oosterscheldekering is nooit in gebruik genomen en staat in het water net naast Neeltje Jans. Op deze pijler is boven het water een uitdagend klimparcours aangelegd. Geen ervaring met wandklimmen? Geen nood, er worden ook clinics gegeven. Meer info over pijlerklimmen

 

Van zout naar zoet naar zout
Toen de Zeeuwse zeearmen werden afgesloten werd het water dat er achter lag langzaam brak. Daarmee werd het water ook vaak troebel en gevoelig voor algenplagen. De laatste jaren zijn er veel doorlaten gebouwd waardoor ook  het water van bijvoorbeeld het Veerse Meer en de Grevelingen nu zout en schoon is.