Schoonste strand van Nederland

Het Banjaardstrand van Kamperland mag zich weer een jaar lang het Schoonste Strand van Nederland noemen. Na in 2011 de titel af te moeten staan aan Sluis, hebben ze deze in 2012 weer heroverd. Op korte afstand maken de gemeenten Sluis en Schiermonnikoog de top 3 vol.

Schone stranden
De Zeeuwse gemeenten stellen veel in het werk om de Zeeuwse stranden schoon te houden. Dit doet zij in samenwerking met de strandpaviljoenhouders, de verschillende strandexploitatiebedrijven én de badgasten. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de Zeeuwse stranden schoon, veilig en toegankelijk blijven voor iedereen, en daar zijn we trots op!

Verkiezing
Stichting Nederland Schoon organiseert de verkiezing van het Schoonste Strand elk jaar. Het doel is om beheerders, gemeenten en strandpaviljoenhouders te stimuleren hun gastvrijheid te tonen door het strand goed schoon te houden. De Nederlandse stranden worden iedere zomer geïnspecteerd. Dit gebeurt onaangekondigd, aan het einde van de middagen of de volgende dag in de ochtend. De resultaten zijn aan het einde van het seizoen beoordeeld door een jury. De winnaar van de verkiezing ontvangt een Gouden Wimpel.

Hoge scores
De ANWB–inspecteurs zijn dit jaar meer dan ooit tevreden over de Nederlandse stranden. Met een gemiddelde score van 9,7 zijn ze dit jaar zelfs nog schoner dan het record van vorig jaar. En hierbij scoorde niet één strand echt lager dan in 2011. Deze uitslag is de kroon op het 10-jarig bestaan van de verkiezing van het Schoonste Strand. Deze verkiezing heeft ertoe bijgedragen dat de Nederlandse stranden de afgelopen vijf jaar ruim twee keer zo schoon zijn geworden.

Een overzicht van alle schone stranden in Zeeland