Weer in Zeeland

Marjon de Hond presenteerde 10 jaar lang het weer op TV en wist dat heel goed over te brengen op de kijkers. Zij woonde tot haar 21e in Tholen. Bijna elk weekend bracht ze door op de boerderij van opa en oma in Zuid-Beveland. Dat is, zoals bij zoveel families, traditie. Naar Tholen, de boerderij van opa en oma en naar het rustige leven in Zeeland, weg van de hectiek van ‘Hilversum’ verlangt ze terug. Dat ze Zeeland verlaten heeft komt door haar studie en dat ze er nog niet teruggekeerd is komt misschien nog.

Verslaafd aan Buienradar
Terwijl ze naar de lucht kijkt die zich grijzig weerspiegelt in het water achter haar, vervolgt ze: “Ik ben verslaafd aan Buienradar. Als ik weet dat er zware buien in aantocht zijn dan kijk en volg ik buienradar en kijk buiten naar de wolkenlucht.Wolken vind ik prachtig om te zien, en mijn lievelingswolk is de stapelwolk waar buien uit komen, de cumulonimbus, een buienwolk. Maar ook de onheilspellende rolwolk is prachtig om te zien. Als ik weet dat er zo’n wolk aankomt haast ik me naar binnen omdat het noodweer dan elk moment kan losbarsten.

Marjon's tuin in Almere
Marjon en haar gezin wonen in Almere. Haar tuin is lang niet zo groot als de tuin van haar opa en oma waar zij haar jeugd doorbracht, maar toch staat er van alles in. Ze tikt af op haar vingers: “Een appelboom, een pruimenboom, een druivenrank die nu vol hangt met trossen druiven, frambozen, tomaten, sla en dan nog 2 kippen, 2 konijnen een poes en een kater. Ik ben gek op tuinieren maar ook op dieren. Als kind van 3 stond ik bij mijn opa tussen de stieren om ze mangels, dat zijn voederbieten te voeren. Ik had geen angst voor die grote beesten.

Boerderij in Zeeland
Die vrijheid van zo’n boerderij is natuurlijk fantastisch. Meehelpen om op het land aardappelen te rooien, ja met de hand, en penen uit de grond te trekken. Dat was echt werk dat je met de hele familie deed. Ik hoop heel erg dat het in de toekomst voor ons is weggelegd om weer naar Zeeland terug te keren. Naar een boerderij met dieren en een moestuin. Als ik ooit nog eens televisiewerk zou doen, dan zou ik graag een programma over leven op een boerderij en het houden van een moestuin willen maken. En ja, het weer speelt daarbij een grote rol.” Of iets met koken, eten of kinderen want die weten soms ook niet meer dat appels aan de boom groeien en melk uit de koe komt.

Thuis in Tholen
Regelmatig keert Marjon terug naar haar ouderlijk huis in Tholen. Steevast belt ze dan haar moeder op met de vraag: “We komen zo naar jullie toe. Eten we dan een bolus bij de koffie?” Marjon en haar gezin zijn er gek op en bolussen bij de koffie is dan ook een vaste traditie in Huize de Hond.

Het hele artikel over Marjon de Hond kun je lezen in 'Zeeland' Glossy lifestyle magazine voor levensgenieters, editie 1.