Draagbare moderne kunst

Het huis en de studio van Ineke Otte in Goes zijn niet te missen. Een felblauwe voordeur, gordijnen met groene bladmotieven die niet anders dan een eigen ontwerp kunnen zijn en een stralend wit huis omgeven door rustige, grijze steentjes. En veel groen. Want daaruit haalt Ineke Otte haar inspiratie.

Contrasten. Kleur en ingetogen grijs. De sprankelende kleuren binnen krijgen nog meer accent door het grijs dat buiten in de tuin is te zien. Grijs dat omkaderd wordt door natuurlijk groen. ‘Als ik ontwerp zit ik hier aan tafel. De tuin waarop ik kijk geeft me rust en inspiratie. Ik woonde hier vroeger om de hoek en altijd als ik voorbij dit huis liep, vond ik het mooi en leek het me bijzonder om hier te wonen. Dat is werkelijkheid geworden. In feite staat het huis symbool voor mijn leven.

Ineke Otte Sjaal

Alles wat ik echt wil komt binnen mijn bereik door positief denken. Dat is ook te voelen in mijn ontwerpen. Die zijn gemaakt om mensen blij te maken. Verzamelaars noemen het ook wel draagbare kunst.’ Ineke Otte vertelt terwijl ze armbanden, halssieraden en broches aan het rangschikken is. Ze komt net van een expositie in Parijs en reist dan door naar New York. Ze is een veelzijdig ontwerper, autodidact, gefascineerd door de prachtige natuur, nieuwe technieken en materialen die ze toepast in haar ontwerpen.

Kunstwerken
Kunstwerk Inneke OtteEen lamp die is samengesteld uit kopjes, theepotjes en melkkannetjes draagt de naam: ‘Would you like something to drink?’. Het duurt 7 dagen om de lamp te ontwerpen en vervolgens om te zetten naar een 3D tekening. Een machine zet de ingewikkelde tekening om in een tastbaar object. Alleen al de productie van de bovenkant van de lamp neemt 2 dagen in beslag. Een laser is verbonden aan een bak met poeder van gerecycled nylon. Het poeder smelt aan elkaar door de hitte van de laser. Laagje voor laagje wordt zo de lamp opgebouwd. Vervolgens wordt de lampenpoot gemaakt die uit gestapelde kopjes is opgebouwd en dan de voet. Ook de vaas die bezaaid is met konijntjes wordt op deze wijze gemaakt. Dergelijke kunstwerken kunnen op bestelling worden gemaakt.

Diepe denker
Ineke Otte: ‘Het gaat nooit vervelen om iets nieuws te ontwerpen. Zo heb ik net een nieuwe collectie armsieraden en oorsieraden van kopjes, theepotjes en van konijntjes ontworpen. Ze breken niet snel en je wordt er vrolijk van’.

Dat vrolijk worden geldt ook voor alles wat er in haar studio en tuin staat en ligt. Lades vol met kettingen, deurknoppen van giethars, glasobjecten, grassieraden, boeddha’s, tafels en lampen, buitenbeelden met symbolische figuren, kiezels met bladgoud, tafeltextiel en zijden sjaals met gedichten en afbeeldingen aan de hand van natuurfoto’s die zij in haar tuin maakte, geven een goed beeld van Ineke Otte. Vrolijk, kunst- en eigenzinnig. Kleurrijk. Maar ook een diepe denker. Wie haar gedichten op de deur van haar studio leest, beseft dit onmiddellijk. En die grote verzameling astrologieboeken dan? Ineke: ‘Jazeker, ik ben ook astroloog. Daarvoor heb ik 5 jaar intensief gestudeerd. Ook daaruit haal ik inspiratie, maar helaas heb ik er door alle ontwikkelingen met mijn collecties niet zoveel tijd meer voor.’

Ineke Otte artikelen  Ineke Otte kettingen

Internationale doorbraak
Al heel haar leven maakt Ineke Otte mooie dingen. Daarnaast is ze een van de weinige kunstenaars in Nederland die met haar werk ruimschoots in haar eigen onderhoud kan voorzien. Ze heeft een volledig eigen stijl ontwikkeld met haar creaties. Dat hebben ze ook in het buitenland ontdekt, waar haar werk is aangekocht door grote musea zoals het Mori Art Museum in het topje van de Mori Tower die vanuit heel Tokyo te zien is. Het museum omarmt nieuwe kunstvormen en heeft een permanente vitrine gewijd aan de sieraden van Ineke Otte. Ook in het Museum of Contemporary Art in Chicago is haar werk te vinden en in Spanje, Frankrijk, New York, Engeland, Australië, Zwitserland en Italië. Ineke: ‘Mijn grote wens is dat ik in de komende jaren nog verder internationaal ga doorbreken.’ Aan de koffers te zien die volgepakt zijn met haar sieraden en andere ontwerpen die ze meeneemt naar New York, zit dat wel goed!