Façade 2012

Van 17 augustus t/m 18 november vindt Façade 2012 plaats in de binnenstad van Middelburg. Façade is een grote kunst- en architectuurmanifestatie.

Façade 2012 bestaat uit een kunstroute door Middelburg met veertien spectaculaire ingrepen in het stadsgezicht door internationaal opererende kunstenaars. Deze op de architectuur geënte installaties zijn ingebed in een randprogramma dat ingaat op vragen hoe Middelburg als casus exemplarisch is voor de Nederlandse stad van de 21e eeuw. Centraal staat het begrip authenticiteit. Daarnaast wordt ingegaan op de maakbaarheid van de stad en city branding. De installaties verwonderen, betoveren en verbeelden, maar zetten ook aan tot nadenken over hoe Middelburg er vandaag de dag uitziet.

Middelburg
Middelburg geldt als een pittoreske toeristische trekpleister. Het staat bij de meeste mensen te boek als een mooi oud stadje, een geliefde woonplek, goed voor een fijn dagje uit. Aan dit imago is – letterlijk – decennia lang gebouwd. Maar zoals met veel imago’s, wringt dit met de werkelijkheid. Veel toeristische publicaties roemen Middelburg als monumentenstad en gaan voorbij aan het feit dat veel van het beschermd Stadsgezicht dateert uit de naoorlogse wederopbouw. Een echte stadsgeschiedenis – de beschieting van Middelburg in 1940 en de daaropvolgende brand die honderden panden verwoestte – wordt daarmee uitgewist.

Architectuur en authenticiteit
Middelburg is hiermee een sprekend voorbeeld voor een thema dat sinds vorige eeuw in de kunst- en architectuurwereld opduikt: authenticiteit. Vorige eeuw werd dit een belangrijk onderzoeksgebied in de beeldende kunst, tegenwoordig is het leidend in een discours rond architectuur en city branding. Façade 2012 brengt deze manieren van denken bij elkaar.

Wil je de kunstroute langs de veertien installaties van Façade 2012 wandelen of fietsen?
Dat kan! De kunstroute is uitgezet door de Middelburgse binnenstad en te herkennen aan de vlaggen met het CBK logo die in de buurt van elke installatie staan. Onderaan de vlag is een bord te vinden met de route en informatie over het werk en de kunstenaar.

Folder met routekaartje
De gratis folder met routekaartje is te vinden bij de organisator van Façade 2012, CBK Zeeland, Balans 7 te Middelburg of de Tourist Shop (Markt 51). Ook op diverse toeristische en culturele plekken liggen folders. Je kunt ook de folder of alleen de plattegrond gratis downloaden.

Routeboekje
Bij CBK Zeeland en de Tourist Shop is ook een routeboekje verkrijgbaar met meer informatie over de werken. De kosten hiervoor bedragen €2,50.

Meer info vind je op www.facade2012.nl