Duinen en strand

Duinen en strand zijn altijd in beweging. De zee brengt nieuw zand mee (of slaat het weg) en duinzand verstuift heel makkelijk. Dat levert een bijzondere en unieke natuur op die niet alleen tegen voedselarmte en een klein beetje zout bestand moeten zijn maar ook nog eens moet kunnen floreren in een omgeving die constant kan veranderen. In Zeeland vind je veel mooie duingebieden zoals bijvoorbeeld de Duinen van Goeree, Westerschouwen en Oranjezon.

De Duinen van Goeree
Dit uitgestrekte duingebied kent veel afwisseling. Je vindt er rustige stukken waar veel vogelsoorten voorkomen maar bij voorbeeld ook bunzings en reeën. De Middel en Oostduinen zijn oude duinen die al sinds de Middeleeuwen bestaan. Dit gebied wordt bgraasd en je vindt er daardoor orchideeën. In de vochtige Weshoofvallei vind je bijzondere planten zoals de vleeskleurige orchis, rietorchis, harlekijn en addertong. Ook is dit een belangrijk broedgebied voor weidevogels zoals de tureluur, scholekster en kievit.

Kwade Hoek
Het bekendste stukje van de Duinen van Goeree is Kwade Hoek. Het dankt zijn naam aan de verraderlijke stroming en zandbanken in het water voor de kust. Het is een zeer dynamisch duingebied. Het water heeft hier vrij spel en kan ver het land in stromen. Vooral in de winter kan er veel onderwater komen te staan. Dat zorgt voor een goede variatie aan zout en zoet in dit gebied waardoor er veel verschillende plantensoorten voorkomen. Er lopen verschillende mooie wandelroutes door kwade Hoek en ook het fietsknooppuntennetwerk doet dit gebied aan.

Westerschouwen en de meeuwenduinen
Op de kop van Schouwen bij Burgh-Haamstede ligt een uitgestrekt duingebeid met Boswachterij Westerschouwen en de Meeuwenduinen. Je vindt hier het grootste bos van Zeeland. Maar hoe groot dat bos ook is, overal hoor je nog het ruisen van de zee. Er lopen talloze leuke wandelroutes door dit gebied (van kort tot flink lang en zwaar) en je kunt hier ook mountainbiken en paardrijden. Wandeltip: je kunt hier op stap met de boswachter. Bekijk hier de natuurexcursies.

Dik honderd euro in de duinen
Komt de rood-witte vuurtoren in de duinen bij Burgh-Haamstede je wel heel bekend voor? Dat kan kloppen. Deze vuurtoren stond vroeger op het briefje van 250 gulden, omgerekend, dik honderd euro. Omdat niemand kon kiezen welk belangrijk Nederlands gebouw op dit biljet moest komen te staan, werd er gekozen voor een neutraal gebouw waarmee geen van de grote steden zich gepasseerd zou voelen. Een zeer diplomatieke vuurtoren dus!
Meer over vuurtorens aan de Zeeuwse kust.

Oranjezon
Zoals zoveel duingebieden in Nederland was Oranjezon vroeger een waterwingebied. Dat zie je nog goed terug in de rechte watergangen die het gebied hier en daar doorsnijden. Ook dit is een prachtig dynamisch en afwisselend natuurgebied vol groene bossen, kleine poelen, kale vlaktes en zandverstuivingen. Er lopen wandelroutes van verschillende afstanden door dit gebied.