Zeeuwse natuur

Natuurgebied De Braakman

Zeeuws landschap

Het getij vormde de Zeeuwse eilanden en de mens vulde het landschap verder in. Overal in Zeeland zie je sporen in het landschap die duidelijk maken dat dit niet vanzelf ging. Kreken en welen die soms zomaar in het landschap opduiken zijn een levende herinnering aan oude dijkdoorbraken. De Braakman (Noord en Zuid) in Zeeuws-Vlaanderen is hier een goed voorbeeld van. Ook de grillige vorm van de Oosterschelde - kust van Noord-Beveland, met haar inlagen en slikken, is ontstaan door dijkdoorbraken.

De Zeeuwse duinen ontdekken

Ontdektips

(Bijna) alle verschillende landschapstypes van Zeeland in één middag zien? Dat kan!

  1. In de landschapstuin van Terra Maris, waar deze op 2,5 ha. nagebootst zijn.
  2. Natuurgebied het Zwin ligt voor het grootste deel op Belgisch grondgebied. Op de paden in het duingebied kun je heerlijk wandelen, en daarna is een pauze bij een strandpaviljoen, met zicht op het Zwin, een aanrader!
  3. Zand, wind en water. Een meer typisch Zeeuws natuurgebied dan Neeltje Jans is er niet. Ga er lekker uitwaaien onder het gekrijs van de zeemeeuwen.

Natuurgids

De Zeeuwse natuur met gids

Je kunt uren dwalen door de prachtige natuurgebieden van Zeeland! Genieten van strand en duin bij de Kwade Hoek, haaientanden zoeken in het Zwin, vogels kijken bij de Prunje of het Bokkegat, duinen beklimmen bij Boswachterij Wester- schouwen of  de wulps bloeiende rododendrons in de Manteling bewonderen. Nog leuker is om deze gebieden met een gids te verkennen. De gidsen vertellen je alles over de planten en dieren die je onderweg ziet en zo komt de natuur nóg meer tot leven. Tip: zo'n excursie is ook heel leuk voor kinderen. Wie wil er nou niet op pad met de boswachter?

Ontdek de Zeeuwse natuurgebieden

Natuurorganisaties in Zeeland

Staatbosbeheer logo     Het Zeeuwse Landschap logo   Natuurmonumenten logo