Zeeuwse duinen

Zeeuwse duinen

Stuivend zand, rustige valleien, golvende heuvels en dynamische natuur. Fantastische plekken om net als het robuuste helmgras de wind te trotseren, uitgebreid te picknicken of gewoon lekker rond te struinen. De duinen bieden een thuis aan unieke natuur en veel van de mooiste Zeeuwse natuurgebieden vind je dan ook in de duinen. Er lopen wandel- en fietsroutes doorheen en je kunt er ook (met de boswachter) op excursie.

Westerschouwen en de Kop van Schouwen

Op de Kop van Schouwen in de buurt van Burgh-Haamstede vind je een uitgestrekt duingebied met verschillende natuurgebieden: Boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen, de Verklikkerduinen en de Vroongronden. Begin twintigste eeuw werden in de Boswachterij dennenbomen geplant en later kwamen er loofbomen bij. Nu is het het grootste bos van Zeeland. Door het hele gebied lopen wandel-, fiets-, mountainbike- , en paardrijroutes. Er is ook een uitkijktoren waar je prachtig over het omliggende gebied heen kunt kijken tot aan de zee.

Libellen in de Oranjezon

Oranjezon

Dit voormalige waterwingebied tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle is goed voor uren wandelplezier. Er lopen verschillende routes door Oranjezon. Je kunt er even kort ontspannen wandelen (en de uitkijktoren beklimmen) of er een urenlange verkenningstocht van maken.


Je kunt nog steeds zien dat hier water gewonnen werd want er lopen overal kanaaltjes. Nu vormen die een thuisbasis voor allerlei soorten libellen. in het najaar strijken trekvogels neer in Oranjezon om zich te goed te doen aan bessen. In totaal komen er hier wel 130 vogelsoorten voor! Reeën en damherten kun je hier het hele jaar door spotten. De meeste kans daarop maak je tijdens een excursie met gids.

Vogel Natuurgebied De Braakman

Gat in de duinen bij het Zwin

Bij het Zwin zie je wat er gebeurt in een écht dynamisch duingebied. Tussen de Nederlandse en Belgische duinenrij loopt de Zwingeul het achterliggende land in. Het  zoute water voert slib en zand af en aan en daardoor is het landschap nooit helemaal het zelfde. Door het hoge ziltgehalte van het water komen hier veel zoutminnende planten voor en het natte natuurgebied is een perfecte thuisbasis voor talloze water- en weidevogels.