Vuurtoren Westenschouwen

De vuurtoren van Westenschouwen

Opvallend rood-wit gestreept en altijd fier rechtop, hoe hard de wind aan de kust soms ook waait. Het Westerlicht van Westenschouwen is van veraf al te zien en steekt prachtig af tegen het diepe groen van de struiken en bomen van de duinen en het goudgeel van de uitgestrekte stranden.

Vuurtoorn Burg-Haamstede

Het Westerlicht

Het Westerlicht vind je aan de rand van Haamstede op de rand van strand en duin. De toren is 53 meter hoog en daarmee één van de hoogste vuurtorens van Nederland. Hij was in 1840 gereed voor gebruik maar de kenmerkende rood-witte spiraalvormige strepen werden pas bijna honderd jaar later aangebracht zodat de toren goed opviel bij vliegtuigen.

De vuurtoren had als tweede van Nederland een draailicht. Schepen navigeren op het licht. Het attendeert ze erop dat ze de kust naderen. Het is overigens een zeer krachtig licht; wel zo’n 5,2 miljoen fietslampjes sterk. De toren wordt ook gebruikt om het scheepvaartverkeer te monitoren. De radar van de toren heeft een bereik van 40 kilometer.

Vuurtoren op het briefje van 250 gulden

In 1985 werd het Westerlicht beroemd. Hij werd op het briefje van 250 gulden gezet. Door het vrolijk rood-paarse uiterlijk (en niet alleen door de hoge geldwaarde die het vertegenwoordigde) was het biljet direct zeer populair.

Schouwen-Duiveland

De Kop van Schouwen-Duiveland is populair bij toeristen. Er liggen heerlijk brede stranden waar je ’s zomers van de zon kunt genieten. Ook vind je hier in de brede golvende duinen de prachtigste natuurgebieden zoals de Boswachterij Westerschouwen. Hier kun je fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Het bos is tevens toegankelijk voor mindervaliden waar een verhard pad voor is aangelegd. Voor kinderen is een korte wandelroute naar de uitkijktoren leuk. Tevens zijn er hier excursies.