Stormvloedkering

De Stormvloedkering

In de monding van de Oosterschelde ligt dit kilometerslange bouwwerk. Even wordt de dam onderbroken door een eiland en dan gaat de constructie van in elkaar overlopende pijlers weer door. Het waait hier altijd en vooral bij een lekkere stevige wind wanneer de golven ongekend tegen de dam beuken, is een bezoek aan de dam spectaculair.

De Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering

De Stormvloedkering (ook Ooster- scheldekering en Pijlerdam genoemd) is het indrukwekkendste onderdeel van de Deltawerken. Alle Zeeuwse zeearmen (behalve de Westerschelde) zouden worden afgesloten volgens dit plan dat de veiligheid van Zeeland moest garanderen.


Daardoor zou het unieke ecosysteem van de Oosterschelde echter worden aangetast en daarom werd besloten hier een bijzondere dam te bouwen met schuiven die alleen bij extreem hoog water en/of harde wind gesloten worden. De bouw van de kering werd in 1986 voltooid.

Neeltje Jans

Midden tussen de dammen ligt eiland Neeltje Jans. Vanaf dit voormalige werkeiland werd de dam opgebouwd. Het eiland biedt nu ruimte aan de natuur. Er zitten veel meeuwen en het duinlandschap biedt ruimte aan zangvogels. Ook is er een fijn breed een zeer rustig strand. Zelfs op een zomers warme dag kun je hier soms haast in je eentje zitten. In de winter en late herfst kan de wind er flink tekeer gaan en is een wandeling soms een echte uitdaging.

Spelen met de elementen

Op Neeltje Jans waait het altijd. Daarom staan er ook windmolens. Zelf kun je ook spelen met de wind. Vliegeren, surfen of kitesurfen. In Deltapark Neeltje Jans is er ruimte om te spelen met water.

Deltapark Neeltje JansVoor kinderen is hier een fijne waterspeelplaats waar ze zelf watervallen kunnen maken, met sluizen kunnen spelen of lekkeren kunnen spetteren in een beekje. Ook is er een tentoonstelling over de Deltawerken en je kunt de een van de pijlers bezoeken