Paalhoofden

Paalhoofden

Rij aan rij staan de verweerde palen stevig in het zand. Kolkende golven, schurend zand en snoeiharde wind, het maakt niet uit. De paalhoofden blijven staan om de kust van Zeeland te beschermen tegen het water.

Palen op het Zeeuwse strand

Het is een typisch Zeeuwse manier van kustverdediging. Paalhoofden. De meeste paalhoofden zijn opgebouwd uit een lange, dubbele rij van palen. Maar er zijn ook varianten met korte enkele rijen van kleine paaltjes. In Zeeland worden paalhoofden als kustbescherming gebruikt omdat hier veel stroming staat. Een strekdam zou in hier averechts werken doordat er juist veel van de bodem zou wegslaan. Wanneer het water door de palen heen kan, wordt de stroming wel afgeremd, maar wordt er geen bodem weggeslagen.

Kinderen bij Paalhoofden

Hoge palen

Een paalhoofd is opgebouwd uit soms wel 700 palen. De palen zijn doorgaans tussen de 3 en 4,5 meter hoog (ze zijn nooit in zijn geheel te zien, want een groot stuk zit natuurlijk ingegraven). De paalhoofden hebben vaak aan de zeekant twee extra grote palen. Daardoor kunnen schepen en watersporters goed zien waar het paalhoofd begint.

Paalhoofden en de strijd tegen het water

In Westkapelle is de strijd tegen het water altijd een belangrijk onderdeel van het leven geweest. Het dorp is steeds verder landinwaarts geschoven en resten van het oude Westkapelle liggen in het water voor de kust. Over de geschiedenis van Westkapelle en haar strijd tegen het water kom je alles te weten in Dijk- en Oorlogsmuseum het Polderhuis. Je kunt hier zelfs zien hoe de palen vroeger op pure mankracht de grond in werden geheid.