Lange Jan Middelburg

De toren van Middelburg

De Lange Jan is het middelpunt van Middelburg en eigenlijk ook van Walcheren. Hij is in de wijde omtrek te zien en daarmee een fantastisch oriëntatiepunt. De Lange Jan domineert het stadshart. Zit er heel even een gevel van een monumentenpand in de weg? Dan piept de toren even later weer tevoorschijn. Ook kun je het klokkenspel van de toren door het hele stadscentrum horen.

De Lange Jan

De Lange Jan is 90,5 meter (207 treden) hoog en hoort bij het Abdijcomplex van Middelburg. De toren werd halverwege de veertiende eeuw gebouwd, maar door de eeuwen heen zijn er regelmatig restauratiewerkzaamheden nodig geweest, de laatste na de Tweede Wereldoorlog. De Lange Jan is open voor bezoekers en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over Middelburg, Walcheren en bij goed weer ook de omringende eilanden.

De Abdij van Middelburg

De Abdij van Middelburg

De Abdij ligt in het hoogste en oudste gedeelte van Middelburg. Hier is de stad ontstaan en van hieruit werd de provincie- hoofdstad verder uitgebouwd tot haar huidige vorm. De abdij is een prachtige stille plek middenin de stad. Het gebouwencomplex ligt rond een groot plein vol hoge bomen waar je heerlijk kunt zitten.

Er worden rondleidingen in het complex gegeven en je kunt ook het Zeeuws Museum  bezoeken dat hier gevestigd is.

Bekijk de Lange Jan in het klein in Mini Mundi

Middelburg en Walcheren in het klein zie je in Mini Mundi. Zowel volwassenen als kinderen hebben reuzengroot plezier tussen replica’s (schaal 1: 20) van bekende Walcherse gebouwen. Zo klein zag je de Lange Jan nog nooit!

Monumentenstad Middelburg

Monumentenstad Middelburg

Middelburg is de vijfde monumentenstad van Nederland. In het centrum vind je ruim 1200 monumenten met, naast de Lange Jan en de abdij, het Stadhuis, de Kloveniersdoelen en de Koepelkerk. Middelburg barst daarnaast van de prachtige heren- en pakhuizen die in de Gouden Eeuw zijn gebouwd. Je kunt uren door de stad dwalen, bijvoorbeeld door de kronkelsteegjes van de Kuiperspoort.