Bloemendijken Zuid-Beveland

Zuid-Beveland

Kronkelend zoeken de Zuid-Bevelandse dijkjes zich een weg door het landschap. Je kunt er uren wandelen en fietsen. Kleine polders, onverwachte doorkijkjes op verstilde wateren, boomgaarden, akkers en een unieke flora maken dit tot een werkelijk prachtig gebied dat je bezocht móét hebben.

Bloemendijken

Dijken braken vroeger regelmatig door en land werd regelmatig opnieuw ingepolderd. Het resultaat is een landschap met kleine polders en grillig kronkelende bloemendijkjes die heel dicht op elkaar liggen, in totaal wel tachtig kilometer. De flora die je aantreft op de dijkjes is uniek. Doordat de temperatuur aan de zonkant van de dijk net iets hoger dan gemiddeld is, bloeien er bloemen die je normaal in Zuid-Frankrijk aantreft zoals wilde marjolein, grote wollige distels en de ruige anjers.

Vogel Natuurgebied De Braakman

De Schaapskudde van Nisse

Essentieel voor het behoud van de bloemendijken is begrazing. De bloemen krijgen de ruimte doordat de Schaapskudde van Nisse het gras er omheen kort houdt.  Zo blijft er genoeg zonlicht en ruimte over om te groeien. Je komt de kudde vaak spontaan tegen maar je kunt ook bij het Bezoekerscentrum van de schaapskudde van Nisse langs gaan om te vragen waar de kudde zich op dat moment begint.

Bloesem

Op veel van de dijkjes groeien struiken en bomen. Zo loop je er lekker beschut. Eind april staat de meidoorn in bloei en zien de dijkjes prachtig wit (en het ruikt er heerlijk). Niet veel later staan de fruitbomen van de Zuid-Bevelandse boomgaarden in bloei. Vanaf de dijkjes heb je er prachtig uitzicht op en strekken de roze-witte wolken zich voor je uit.

Bloemendijk Nisse

Nisse

Middenin de Zak van Zuid-Beveland, omringd door schilderachtige oude poldertjes en de bijbehorende bloemendijken vind je Nisse. Een plaatje van een dorp met een mooi verstild dorpsplein. Een bezoekje meer dan waard.Fietsen en wandelen in de Zak van Zuid-Beveland

De bloemendijkjes verken je het makkelijkst tijdens een fiets- of wandeltocht. Er zijn Knooppuntennetwerken voor fietsers en wandelaars die je langs de mooiste plekjes van Zuid-Beveland voeren. Met behulp van een kaart kun je je eigen route uitstippelen en zelf je afstand bepalen. Lekker wandelen over onverharde dijken en fietsen met uitzicht op de Zuid-Bevelandse polders.