Akkerlandschap Tholen

De akkers van Tholen

Een warm bruin landschap vol strakke voren en stevige klei. Omgeploegde akkers op het eiland Tholen maken de prachtigste patronen. Graan, suikerbieten, aardappelen, maar ook vlas en koolzaad worden hier geteeld. De boer zaait de akker in en in het voorjaar piepen de eerste sprietjes boven de grond uit. ’s Zomers zie je hier de groene bladeren van aardappelen en suikerbieten en goudgele graanstengels die meewuiven met de wind.

Het platteland van Tholen

Het uitgestrekte akkerlandschap van Tholen kun je perfect per fiets verkennen. Kleine dijkjes flankeren de uitgestrekte polders en bieden een magnifiek uitzicht. Akker na akker. Zware, donkere vette klei, stevig omgeploegd. Hier en daar siert een boerderij het landschap. De Kettinghoeve werd gebouwd in 1649 als een luxe zelfvoorzienend buitenverblijf gebouwd en is een van de mooiste boerderijen van het eiland.

Vogel Natuurgebied De Braakman

Verken Tholen via het Fietsknooppuntennetwerk

Het Fietsknooppuntennetwerk brengt je langs de mooiste routes op Tholen. Over oude boomdijken fiets je door akkers en weilanden van gezellige kleine stadjes naar minstens zo mooie dorpjes. Met behulp van een Knooppuntenkaart bepaal je zelf heel eenvoudig je route en de afstand die je wilt fietsen..

Sporen van het platteland in de bebouwde kom

Op allerlei plekken vind je het platteland terug in stad en dorp. In het centrum van Oud-Vossemeer heeft de dorpssmid in 1786 een zeer gedetailleerd uurwerk gemaakt met poppetjes die de hele en halve uren slaan. De achtergrond van het Smidsklokje bestaat uit plattelandstaferelen. Uitgestrekte groene velden en molens. Ook in de grootste stad van het eiland: Tholen, vind je nog sporen die door een smid zijn achtergelaten. Hier staat op de markt een travalje waar vroeger de paarden beslagen werden.

Vogel Natuurgebied De Braakman

Eten halen bij de molenaar

Wil je proeven van wat er wordt verbouwd op de akkers van Tholen? In Molenwinkel de Vlaswiek in Tholen-stad kun je wel zeventig soorten ambachtelijk gemalen meelproducten kopen.