Geschiedenis van Zeeland

De Zeeuwse geschiedenis is getekend door het water. De strijd tegen het water heeft de Zeeuwse volksaard gevormd; harde werkers die niet klagen, maar noest voortploeteren. Kreken, welen en oude dijkjes herinneren aan het feit dat al het land op de zee gewonnen is. Ook zijn er resten van verdronken dorpen en kun je hier en daar aan huizen nog zien tot hoe hoog het water er heeft gestaan. Zeeuwen hebben zich ook door water weten te verrijken. Met name in de zeventiende en achttiende eeuw kwam Zeeland door handel overzee tot bloei. In de Zeeuwse dorpen en steden zie je monumentenpanden die herinneren aan deze tijd.

Kaaipoort Aardenburg

Sporen van de geschiedenis

Zeeland werd al in de steentijd bewoond. Aardenburg is de oudste stad. Door haar gunstige ligging, vruchtbare grond en goede viswateren was Zeeland een geliefde plek. De provincie is van oudsher ook regelmatig bezet en geteisterd door rooftochten. In Colijnsplaat vind je een reconstructie van een Romeinse Nehalennia Tempel. In Zeeuws-Vlaanderen liggen restanten van de Staats-Spaanse gevechtslinies. De provincie is bezaaid met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en in Burgh-Haamstede vind je resten van een ringwalburg die ter verdediging tegen de Noormannen diende.

Brug Zuidhavenpoort Zierikzee

Historische plaatsen

Wandelend door historische steden als Zierikzee, Middelburg en Veere komt de geschiedenis tot leven. De vele monumenten voeren je mee naar de tijd van de grote welvaart toen de VOC hier voor veel rijkdom zorgde. Die rijkdom zorgde er ook voor dat er buiten de steden flink werd gebouwd aan prachtige landgoederen met luxe buitenhuizen die je vooral op Walcheren in de Manteling nog aantreft.