Zeeuws erfgoed

Zeeland is meer dan een strandbestemming. Het is ook een provincie met een rijke traditie, een eigen dialect en oude gebruiken waar de Zeeuwen trots op zijn.

Klederdracht Zoutelande

Zeeuwse klederdracht 

Tot halverwege de twintigste eeuw zag je in het traditioneel ingestelde Zeeland nog veel mensen in klederdracht. Dames in klederdracht zijn nu een zeldzaamheid geworden. Toch kun je klederdracht nog overal tegenkomen. Diverse musea tonen hoe men er op de verschillende Zeeuwse eilanden bij liep. Je zult er versteld staan van de soms verrassend rijk gekleurde kostuums en prachtige materialen. Fotografen stellen je in staat de Zeeuw in jezelf te ontdekken. Je kunt bij meerdere fotografen in klederdracht op de foto.

Zeeuwse knop

Deze metalen sierknopen in de vorm van een bol omringd door kleine bolletjes dreigden met het verdwijnen van de klederdracht verloren te gaan, maar nu zie je ze overal weer terug als sieraad (ring of hangertje) maar ook als chocolaatje, bakvorm, zeepje.

 

Ringdorp Noordgouwe

Ringdorpen

Agrarische dorpen herken je aan hun vorm. Een rond plein met een kerk en daar omheen huizen en boerderijtjes. Een klein aantal Zeeuwse dorpen heeft op het kerkplein ook nog een travalje staan, een installatie waar de dorpssmid vroeger de paarden van nieuwe hoefijzers voorzag. Vooral op Schouwen-Duiveland vind je nog mooie authentieke ringdorpen die tijdens een fietstocht door de polder prima een dag lang kunt verkennen. Dreischor en Noordgouwe zijn allebei prachtige plaatsjes. Biggekerke op Walcheren is een ringdorp met een authentieke travalje. 

Vliedberg

Vliedbergen

Je kunt in Zeeland haast niet fietsen of wandelen zonder een vliedberg tegen te komen. Vroeger dacht men dat deze heuveltjes in het landschap werden gebruikt als vluchtplaats tijdens overstromingen. Maar nu weten we dat het verdedigingwerken waren waar een mottekasteel op stond. De mottekastelen zijn al lang verdwenen uit het Zeeuwse landschap, maar bij museum Terra Maris kun je wel een tien meter hoge replica zien.