Monumenten

Aan veel Zeeuwse steden zie je nog goed af hoe ze er honderd jaar terug uitzagen. Veel historische gebouwen en veel monumenten. Serene kerken, imposante stadhuizen, oude ambachtshuizen, statige herenhuizen en robuuste pakhuizen. In Middelburg en Zierikzee waan je je terug in de tijd terwijl je over klinkerpaadjes wandelt en de geschiedenis van de stad met elke stap verder in je opneemt. Je vindt monumenten door de hele provincie en niet alleen binnen de bebouwde kom. Zeeland heeft ook een groot aantal monumentale molens en boerderijen.

Overzicht monumenten in Zeeland

Vuurtoren Burgh Haamstede

Vuurtorens

Een provincie met een lange kustlijn heeft veel vuurtorens nodig zodat alle boten veilig naar de haven kunnen navigeren. De hoge Zeeuwse torens zijn beroemd. Het Westerlicht bij Burgh-Haamstede sierde ooit het briefje van 250 gulden en het Zuiderhoofd van Westkapelle werd meerdere malen door Mondriaan vastgelegd.

Overzicht Zeeuwse vuurtorens

Molen IJzendijke

Molens

Tijdens een fietstocht door Zeeland kom je altijd een groot aantal molens tegen. Bijna elk dorp heeft er nog wel een. Vroeger waren ze noodzakelijk voor het vermalen van diverse grondstoffen zoals graan en koolzaad. Ook nu hun economisch belang is afgenomen zijn ze toch nog vaak in bedrijf en kun je er ook een kijkje nemen. Tip: veel molens hebben een winkeltje waar je bloem en andere handige keukenproducten kunt kopen.

Overzicht Zeeuwse molens