Cultuur van Zeeland

Beleef de culturele kant van Zeeland. Schilders, fotografen en beeldende kunstenaars laten zich inspireren door het Zeeuwse licht. Laat Zeeland ook jouw inspiratie zijn!

Kunstenaarsdorp Domburg

Kunstenaarsdorp Domburg

Domburg is hét kunstdorp van Zeeland. Begin twintigste eeuw was het een kuuroord voor de rijken der aarde en daar kwamen ook kunstenaars op af. Domburg werd een kunstenaarskolonie.

 

Mondriaanbankje

Mondriaan en Toorop

Kunstenaars als Mondriaan en Jan en Charley Toorop lieten zich inspireren door het unieke Walcherse licht en maakten furore met hun Zeeuwse werken. Hun erfenis leeft nog in Domburg. Het dorp heeft veel galeries (waar je soms nog werken van hen kunt tegenkomen) en museum Marie Tak van Poortvliet  heeft thematentoonstellingen rond de kunstenaars die Domburg begin twintigste eeuw aandeden. Wil je zelf zien waar de beroemde werken van de kunstenaars werden gemaakt? Ga dan mee met de 'In het licht van Toorop en Mondriaan' wandeling. Ook nu nog trekt Domburg nog veel kunstenaars. Elk jaar rond Pinksteren komen zo’n veertig a vijftig kunstenaars in Domburg werken tijdens de Schildersweek

Watertoren Oostburg Johnny Beerens

Buitenkunst

In Zeeuws-Vlaanderen ligt de kunst ook op straat. Kunstenaar Johnny Beerens heeft de immense graansilo daar beschilderd met een indrukwekkend grote (20 bij 22 meter) en mooie afbeelding van vijf broden en twee vissen. Minstens zo mooi is zijn beschildering van de watertoren van Oostburg waar grote druppels water uit lijken te lekken.

Racoon Zeeland Nazomerfestival

Kunstfestivals

In de late lente, zomers en nazomer vieren de Zeeuwen de kunsten op hun vele culturele festivals. Schrijvers, beeldende kunstenaars, filmmakers en artiesten zetten je aan het denken, geven je inspiratie of toveren een glimlach van verwondering op je gezicht tijdens bijvoorbeeld Onderstroom , het Nazomerfestival, Film by the Sea of het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen.

Beeldenroute Terneuzen

Kunstroutes

Zeeland is inspirerend. Het landschap, het ritme van de zee en het unieke licht trekken veel kunstenaars aan. Door de hele provincie zijn er kunstroutes waarbij niet alleen galeries hun deuren openen, maar ook veel ateliers toegankelijk zijn. In Vlissingen zijn er fiets- en wandelroutes uitgezet langs standbeelden en andere kunstwerken. Ook in Terneuzen wordt elk jaar een beeldenroute uitgezet.