Rondje Zeeland

Dag 1: Zierikzee

Rondje Zeeland

De gasten gaan aan boord in Zierikzee. Bij aankomst in Zierikzee kan het programma er als volgt uitzien:

14:00 uur Vertrek met touringcars naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Je wordt welkom geheten door een deskundige medewerker van het Watersnoodmuseum. Hij/zij verzorgt een interessante inleiding op je bezoek aan het museum. Het watersnoodmuseum is gevestigd in de vier caissons die zijn gebruikt voor het sluiten van het laatste gat in de dijken. Je ziet er indrukwekkende journaalbeelden van toen en leestafels met een groot aantal mappen met oude krantenknipsels, verslagen, aangrijpende verhalen van kinderen en foto's. Achterin kom je meer te weten over het zinkstuk, de opbouw van een dijkglooiing en machines die na de watersnood zijn ingezet. Op een maquette kun je nagebootste en schokkende dijkdoorbraken zien . Ook kun je via een koptelefoon luisteren naar de eerste radioberichten van de ramp, zodat het net lijkt alsof je in de wereld van de watersnoodramp bent gestapt.

15:30 uur Vertrek met de touringcars naar het centrum van Zierikzee. Deskundige gidsen verzorgen een stadswandeling door het centrum van Zierikzee. Zierikzee, Monumentenstad en de Parel aan de Oosterschelde. In de 10e eeuw hebben enkele boeren en/of vissers zich aan de kreek de Ee gevestigd. Deze plek was gunstig gelegen, want de Ee mondde uit in de Gouwe, een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Vlaanderen, Holland en Zeeland. In 1248 verleende koning Willen II stadsrecht aan de burgerij. Door de welvaart had Zierikzee al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. Er zijn echter ook tijden geweest dat de handel en nijverheid door bedreiging van buitenaf onder zware druk kwamen te staan. Verwaarloosd, maar niet onherstelbaar geschonden kwam de stad na tijden van rampspoed te voorschijn. Na de Watersnoodramp van 1953 werden veel gebouwen gerestaureerd. Zierikzee is momenteel de 8e monumentenstad van Nederland na veel grotere steden als Amsterdam, Leiden, Maastricht en Haarlem.

17.00 uur Einde programma


Dag 2: Veere

Veere09:00 uur Deskundige gidsen staan aan de kade om hun gasten op te halen. Met de touringcar zal een korte rondrit gedaan worden richting Delta Park Neeltje Jans. Je bekijkt de interessante film Deltafinale die een goede indruk geeft van de bouw van de Stormvloedkering. Je bekijkt ook de Delta Expo, een uitgebreide expositie over 2000 jaar waterbouw in Nederland met de Zeeuwse Deltawerken en de Stormvloedkering in de hoofdrol. Vervolgens wandel je naar/door de Stormvloedkering zelf om de grootte van het bouwwerk en de kracht en snelheid van het stromende water van dichtbij te zien en te ervaren.

12:00 uur Vertrek met touringcar naar Veere.

14:00 uur Aanvang middagprogramma. Anna van Borsele, vrouwe van Veere (in middeleeuwse kleding), neemt je vervolgens mee voor een wandeling door het schilderachtige middeleeuwse stadje met haar gigantische kerk, haar ommuurde tuinen en haar prachtige haven. Onderweg breng je een bezoek aan het stadhuis op de Markt en aan museum de Schotse Huizen, dit zijn twee koopmanshuizen aan de Kaai.

Na afloop van de middagactiviteit kan je op eigen gelegenheid het oude stadje Veere verkennen. Neem eens een kijkje in één van de vele sfeervolle winkeltjes of geniet vanaf een bankje van het uitzicht op het Veerse meer.

16:00 uur Einde programma

Dag 3: Middelburg

09:00 uur Onze deskundige gidsen staan aan de kade om de gasten welkom te heten in Middelburg. Zij nemen je mee op een reis door de historische stad Middelburg. De hoofdstad van Zeeland mag met recht monumentenstad genoemd worden. Je vindt hier ongeveer 1100 grote en kleine monumenten die de sfeer van een rijk verleden nog steeds uitademen. De machtige abdij, het indrukwekkende stadhuis en de prachtige pakhuizen laten je proeven van dit verleden. Een tijd lang was Middelburg, na Amsterdam, de tweede VOC-stad van ons land. Met een gids ga je op verkenningstocht en bekijk je onder meer het stadhuis, het Damplein en de Lange Jan toren.

10:30 uur Einde stadswandeling vrije tijd

12:00 uur Aan boord van het schip voor de lunch

14:00 uur Aanvang middag programma. De gidsen zullen de gasten meenemen naar het Zeeuws museum. Het museum beheert de grootste verzameling Zeeuws erfgoed ter wereld. Te zien zijn de wereldberoemde serie 16e eeuwse wandtapijten, prachtige porselein- en schilderijenverzamelingen, verrassende mode en streekdrachtenzalen en kabinetten met kunst uit Oost en West. Het museum biedt eigenzinnige videoguide tours aan over topstukken, maar ook over dieren en verlangen, en een mediatheek met collectieinformatie, films en spelletjes. Er is een eigen café met een terras op het prachtige Abdijplein en een exclusieve winkel.

16:00 uur Einde programma

Dag 4: Middelburg

Middelburg09:00 uur Vanuit Middelburg vertrekt de touringcar naar Yerseke.

09:45 uur Aankomst in Yerseke. Onze gidsen nemen je mee voor een wandeling over de nostalgische oesterputten en brengen een bezoek aan een hypermodern mosselbedrijf. Als het mosselseizoen gesloten is, gaan zij met je naar de havens. Daar bevinden zich de mossel- en oesterkotters en de kokkelschepen. De mosselveiling ligt eveneens aan de haven. De rondleiding wordt compleet met een ontvangst met koffie en een Zeeuwse bolus en een filmvertoning over de mosselvisserij.

12:00 uur Vertrek naar Middelburg

14:30 uur Aanvang middag programma Westkapelle. Je wordt ontvangen in een gezellig museum voor een lekker kopje koffie of thee. Na de koffie wordt er een workshop boterbabbelaars verzorgd. Het bekende Zeeuwse snoepje wat door onze grootmoeders al gemaakt werd, wordt ook vandaag nog gemaakt door deze bakkers, zonder dat daarbij kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan te pas komen. Puur natuur dus alleen het maken ervan vergt wat vaardigheden zoals hitte bestendige handen. De bakkers gaan gekleed in de dracht van de Middelburgse Ambacht, de dracht die op het eiland Walcheren werd gedragen vanaf circa 1890 tot heden. Dat heden is wel erg ruim genomen, omdat er vandaag nog maar weinig mensen te zien zijn die nog in dracht gaan.

15:30 uur Einde programma

Dag 5: Vlissingen

Vlissingen09:00 uur Onze gidsen staan klaar aan de kade om de gasten welkom te heten in Vlissingen. Je bezoekt het Zeeuws maritiem muZEEum. Het muZEEum is gevestigd in een complex van monumenten en nieuwbouw met uniek zicht op de scheepvaart van de Westerschelde. De rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis kan je zien, horen, ontdekken en ervaren in vier thema's: Water, Werk, Glorie en Avontuur. Een deskundige gids leidt je hier rond. Na afloop van de rondleiding heb je tijd om op eigen gelegenheid het muZEEum nader te bekijken.

11:00 uur Een korte wandeling met de gids brengt je bij het prachtige Dokje van Perry. Het Dokje van Perry is het oudste droogdok van Nederland en een van de oudste van West-Europa. Het is gebouwd in de jaren 1704-1705 naar een ontwerp van Engelsman John Perry uit 1697. Het werd gebruikt voor het onderhoud van oorlogsschepen. Hoewel het dokje sinds 1964 de status van rijksmonument heeft, verdween het in 1974 onder een laag zand, vanwege de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf. In 2010 is het dok weer uitgegraven en begon de restauratie.

12:00 uur Aankomst bij het schip

14:00 uur Aanvang middag programma. Met een touringcar vertrek je naar Fort Rammekens. Op 8 kilometer afstand van Vlissingen vindt u fort Rammekens, temidden van bos, kreek, weide, schor en een oorverdovende stilte. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547). Ooit speelde het fort een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis.

Het nu gedeeltelijk vervallen fort heeft nog steeds de imposante uitstraling van toen. Het is bijzonder ronddwalen over de wallen van fort Rammekens, met het unieke uitzicht over de Westerschelde. Bezoek ook eens de donkere kazematten, waar eens manschappen woonden en gewonden werden verzorgd. Fort Rammekens vormt het hart van een uniek natuurgebied aan de oevers van de Westerschelde waar u heerlijk kunt wandelen.

16:00 uur Einde programma

Dag 6: Terneuzen

09:00 uur Deskundige gidsen heten je welkom in Terneuzen. Een bezoek aan het portaal van Vlaanderen. Hoe vaar je veilg vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe wordt een binnenvaartschip of een zeeschip door een sluis geloodst? Welke bedrijven zorgen voor 20% van de Zeeuwse werkgelegenheid? Hoe worden geïmporteerde producten over land vervoerd?

Bij een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen ofwel het sluizencomplex van Terneuzen krijg je antwoord op deze en andere vragen. Een dagje Portaal bestaat uit een bezoek aan het interactieve informatiecentrum en kan uitgebreid worden met een rondleiding door een gids of een rondwandeling op eigen gelegenheid en, afhankelijk van het seizoen, een vaartocht over het kanaal.

12:00 uur Aankomst bij het schip.

Terneuzen

14:00 uur Aanvang middag programma. Met de touringcar vertrek je naar Hulst. Onder begeleiding van een gids rijdt u via een toeristische route naar Hulst. Onderweg stop je bij enkele bezienswaardigheden en de overblijfselen van de Tachtig-jarige oorlog: de Staats-Spaanse linies. Eeuwenlang was de streek een twistappel tussen grootmachten in het noorden en het zuiden. Zeeuws-Vlaanderen kent dan ook een gewelddadig verleden. Om zich tegen militaire agressie te beschermen zijn vele verdedigingswerken opgericht. Zij zijn in samenhang met elkaar, in linies, aangelegd door Staatse (Nederlandse) en Spaanse troepen.

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. De vier oude stadspoorten tonen de voormalige grenzen van de stad. Bovendien heb je tijdens een wandeling over de 3,5 km lange stadswallen een schitterend panorama-uitzicht op de gerestaureerde binnenstad met haar vele oude gevels. Bij het naderen van Hulst zie je ongetwijfeld de torenspits van de Willibrordusbasiliek opduiken. Deze kerk is in 2009 uitgeroepen tot ‘Mooiste Kerk van Nederland’ en het monumentale gebouw beheerst het stadsbeeld. Het is de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. Ook is het mogelijk de torenspits te beklimmen. Hulst is een Bourgondische stad met een modern winkelaanbod en staat vermeld in de terras top-100 van Nederland. Ook op zondag zijn de winkels open.

17:00 uur Einde programma

Dag 7: Terneuzen

09:00 uur Bezoek aan Brugge met touringcar en deskundige Brugge gids. De stad Brugge is betoverend, verleidelijk en innemend. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien waan je je in de middeleeuwen. De volledige historische binnenstad staat op de lijst van werelderfgoed. Een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Belfort en het Begijnhof is zeker de moeite waard. Van jong tot oud, voor iedereen staat er wel wat op het programma. Kinderen kunnen tijdens de tocht leuke opdrachten uitvoeren. Brugge heet je welkom!

14:00 uur Einde programma