Veere

Veere is een bijzonder stadje gelegen in het noorden van Walcheren. Veere is één van de meest verrassende plaatsen in Zeeland. Het is een stadje met een combinatie van een nog zichtbaar groots verleden, hedendaagse gezelligheid en de nabijheid van het altijd boeiende water. Aan de Kaai, aan de jachthaven en op de Markt, zijn prachtige koopmanshuizen en pakhuizen te zien met trapgevels, tuitgevels, lijstgevels en klokgevels. 

Het stadje ademt de speciale sfeer van vroeger uit. Veere was aanvankelijk minder belangrijk dan het middeleeuwse dorp Zanddijk. Al in de eerste helft van de twaalfde eeuw werd ’Sandic’ in een oorkonde vermeld. Aan de noordoostkust van Walcheren ontstond toen dicht bij Zanddijk een nederzetting Campvere, bij het overzetveer naar Campen op Noord-Beveland. 

Dit dorp is in de zestiende eeuw door de zee verzwolgen, maar het heeft in Kamperland een opvolger gekregen. Campvere, later verkort tot Veere, groeide in de veertiende eeuw in omvang en macht ver uit boven Zanddijk, waaruit het eigenlijk was ontstaan. Van het verleden bestaan nog veel getuigen, zoals de imposante Grote Kerk, het sierlijke Stadhuis aan de markt, de gotische Schotse Huizen aan de Kaai en niet te vergeten de vestingwerken. Haar rijkdom heeft Veere voornamelijk te danken aan het huwelijk in 1444 van Wolfert van Borssele, een van de Heren van Veere, met de Schotse prinses Mary Stuart. Veere kreeg het stapelrecht van Schotse wol, de enige in Nederland.

Ik zoek...

Cultuur en erfgoed in Veere
Dagje uit in Veere
Evenementen in Veere
Eten en Drinken in Veere
Shoppen in Veere